Selçuk / Efes
Amaç, tarihimizi öğrenmek, gezmek, görmek, o ihtişama kapılıp “tarihte nasıl yaşıyorduk acaba?”sorusuna yanıt aramaksa, istikamet; Selçuk, Efes olmalı…
M.Ö 1500’lü yıllara dayanan tarihin kalıntıları arasında gezinmek, sizden önce buraları gezinen milyonlarca insan gibi sizi de çok heyecanlandıracak. Selçuk, Efes seyahatinizin Temmuz, Ağustos ayları haricinde bir ayda programlamaya özen gösterin, aşırı bastıran sıcaklar tatil boyunca canınızı sıkabilir.
Ege Bölgesi’nde Selçuk sınırları içerisine girdiniz, ne yapmanız gerektiğini de bilmiyorsunuz. O zaman biz size kısa kısa bahsedelim, siz ona göre kendinizi programlayın;
Selçuk’un kısa tarihi…
İlk çağın en ünlü şehirlerinden biri olan Efes, Küçük Menderes nehrinin sularını boşalttığı körfezin yakınında kurulmuş. Doğu’ya açılan en büyük ticaret yolu olması, putperestlik ve Hristiyanlık döneminin önemli din merkezi konumunda olması ve tarıma elverişli toprakları sayesinde tarihe büyük kent olarak geçmiş… Ayrıca Efes, 1304 yılında kesin olarak Türklerin eline geçmiş ve 1426 yılında Osmanlı topraklarına katılmış. Kurtuluş Savaşı sonrasında Akıncılar adıyla anılan Selçuk, 1957’de İzmir’in ilçesi durumuna getirilmiş…
50 bin m2 mermerden yapılan ilk tapınak… Artemis Tapınağı; herkesin hayatında birkaç kere duyduğu, aşina olduğu bir isimdir. Peki ne anlama geldiğini tam anlamıyla kaç kişi biliyor acaba? Zamanında dünyanın 7 harikasından biri sayılan Artemis Tapınağı, tümüyle mermerden yapılan ilk tapınak özelliği taşıyor. Toplamında 50 bin metrekare mermer kullanımı ile inşa edilen bu tapınak, antik dönem yazarlarından Strabon’a göre; . İÖ 6. yüzyıl başlarında Samos’taki Hera tapınağının yapımından sonra, aynı tapınağın mimarı Theodoros, Knossoslu mimar Kersiphron ve oğlu Metagenes bu tapınağın yapımı için Efes’e davet edilir ve tapınağın yapımına başlanır.
Stadyum büyüklüğünde bir tiyatro!
Antik dünyanın en büyük tiyatrosundan bahsediyoruz. Tam 24 bin kişi alıyor. (Günümüzün stadyumlarının kapasitesi kadar) Seyircilerin oturduğu bölüm üç bölümden oluşuyor. Ancak sahne tamamiyle günümüze gelen kadar yıkılmış. Bu bölümün tümüyle mermerden olan zengin işlemeli mimari parçaları, tiyatronun önündeki meydanda ve tiyatro gymnasiumunun palaistrasında onarımda kullanılmak üzere istif edilmiş. Tiyatronun önündeki yola bakan duvarın hemen önünde Hellenistik dönemde yapılmış, iki İon sütuna sahip küçük bir çeşme bulunuyor. Efes Antik Kenti ile ilgili sayfalarca yazılacak bilgi bulunuyor, ama iyisi mi siz bu bilgileri, gidip, görüp, gezerken edinin…
Yıl boyunca 49 değişik ülkeden ortalama 1.5 milyon kişi Selçuk’u ziyaret ediyor!
Selçuk ve Osmanlı dönemine ait olan Avasuluk Kalesi, güneye ve batıya açılan iki giriş kapısına sahip. Kalenin surlarının bir bölümü ise restore edilmiş. Bir rivayete göre St. Jean İncil’i bu kalede yazdığı söylenir.